خواص کشک؛ ۱۹خاصیت عالی کشک برای سلامت، زیبایی و بارداری
کشک بسیار مغذی و دربردارنده کلسیم، چربی، نمک، پروتئین و نیاسین (ویتامین B3) است. این خوراکی خوش طعم می تواند به تامین انرژی مورد نیاز بدن کمک کند، چرا که هر صد گرم کشک حدود ۱۰۵ تا ۱۲۰ کیلو کالری انرژی تولید می کند. مقدار مواد مغذی موجود در کشک به نحوه فرآوری و همچنین شیر یا ماده اولیه آن بستگی دارد و هر چه کشک بافت متراکم تری داشته باشد، دارای پروتئین بیشتری است. همچنین هر چه کشک دارای درصد رطوبت پایینتری باشد و فراوری كمتری روی آن صورت گرفته باشد، موادمغذی مخصوصا كلسیم بیشتری دارد. به طور معمول در هر صد گرم کشک موارد زیر وجود دارد:
- پروتئین: ۱۵ تا ۲۱ گرم
- چربی: ۳ تا ۱۱ گرم
- کربوهیدرات: ۶۱ تا ۷۷ گرم
- آب و نمک: ۶ تا ۱۰ گرم
میزان کلسیم موجود در کشک
کشک را به دو صورت خشک و مایع میتوانید در بازار پیدا کنید که هر دو این کشک ها دارای کلسیم بسیار بالا می باشد که با شیر برابری میکند پس اگر کمبود کلسیم دارید یکی از گزینه های شما استفاده از کشک میباشد.
کشک حاوی پروتئین است؟
کشک دارای میزان قابل توجه پروتئین است و به همین دلیل مصرف آن برای افرادی که در سن رشد می باشند و خانم های باردار و شیرده و سالمندان و ورزشکاران مفید و سودمند است.
فواید و خواص کشک برای سلامتی و زیبایی:
فواید کشک بسیار زیاد می باشد که بالغ بر ۲۵ خاصیت برای آن ذکر شده ولی در این بخش میخواهیم به معرفی و بررسی خواص اثبات شده و عملی آن بپردازیم که از این جمله میتوان به کمک به لاغری، پیشگیری از پوکی استخوان، کاهش عفونت پوستی و… که همراه من باشید. راستی در مطلبی کامل به بررسی خواص کشک برای پوست و زیبایی پرداختیم که پیشنهاد میکنم حتما مطالعه کنید.
آیا کشک خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد؟
کشک با داشتن مقادیر فراوان اسیدهای آلی می تواند به عنوان یک ضد عفونی کننده برای دستگاه هاضمه و همچنین روده کوچک و بزرگ عمل کند. در کنار این مورد برای عفونت های پوستی هم بسایر مفید است.
آیا کشک برای سلامت پوست و زیبایی مفید است
در پاسخ به این سوال باید گفت که بله کشک برای آفتاب سوختگی،جوانسازی و رفع عفونت پوست بسایر مفید می باشد که به صورت کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
درمان عفونت پوستی:
به منظور بهره بردن از این خاصیت کشک، کافی است یک دستمال را در کشک خیس کنید و استفاده کنید. این دستمال خیسانده شده در کشک قادر است خاصیت ضد عفونی کننده برای پوستتان داشته باشد.
درمان آفتاب سوختگی با کشک
اگر دنبال یک محلول معجزه گر برای مشکلات آفتاب سوختگی هستید مخلوط کشک و آبلیمو به درمان آفتاب سوختگی و رفع و از بین بردن لکه های قهوهای کمک می کند. توجه داشته باشید که میتوان از خود کشک به صورت مستقیم هم استفاده کرد به این شکل که کشک را روی ناحیهی آفتاب سوخته قرار دهید البته ترکیب آن با عرق بابونه هم معجزه خواهد کرد.
خواص کشک و جوان سازی پوست
برای جوان سازی پوست خود می توانید از ماسک کشک استفاده کنید. این ماسک حاوی یک قاشق کشک، یک قاشق ویتامین ث، برگ چای سبز و کمی عسل است و به کاهش چین و چروک های پوست و جوان سازی پوست کمک می کند.
رفع تیرگی دور چشم:
برای رفع تیرگی دور چشم های خود نیز می توانید از کشک استفاده کنید. بدین منظور از گذاشتن یک پنبه آغشته به کشک به مدت ۱۰ دقیقه استفاده کنید و شاهد کاهش تیرگی دور چشم ها باشید.
ترمیم و پاکسازی پوست:
ماسک کشک که حاوی کشک، آبلیمو و عسل است، می تواند سلولهای مرده پوست را نابود کند و پوست را پاکسازی کند. هر از چند گاهی از این ماسک برای پوست خود استفاده کنید.
کاهش احساس گرسنگی:
کشک دربردارنده مقادیر قابل توجه کلسیم و پروتئین است بنابراین بهتر است که افراد به جای مصرف خوراکی های غیرمغذی و غیر مفید از این خوراکی مفید و خوش طعم استفاده کنند. این خوراکی علی رغم اینکه حجم کمی از معده را اشغال می کند، سبب کاهش احساس گرسنگی در افراد می شود.
فواید کشک برای درمان شوره سر
آیا میدانید شوره به چه علت رخ میدهد؟ شوره زمانی اتفاق میافتد که تولید سبوم (چربی) در پوست سر دیگر قابل کنترل نباشد و همین دلیل برای رفع مشکل شما باید ابتدا چربی های اضافی را از پوست سر خود از بین ببرید برای این کار کشک میتونه گزینه خوبی باشه، به این شکل که کشک را با پودر فلفل سیاه مخلوط کنید، محلول به دست آمده را به مدت ۵ الی ۱۰ دقیقه روی پوست سر خود قرار دهید و سپس با استفاده از آب ولرم آن را بشورید. این کار رو در هفته دو بار انجام دهید تا نتیجه قابل قبولی بگیرید.
پیشگیری از بروز پوکی استخوان:
همانوطر که گفتیم کشک حاوی مقادیر بالای کلسیم است که از مواد مورد نیاز و ضروری بدن محسوب می شود که به پیشگیری و یا کاهش ابتلا به پوکی استخوان ها کمک می کند. پس یکی از اصلی ترین فواید کشک را میتوان پیش گیری از پوکی استخوان دانست.
خواص کشک برای حفظ سلامت جنین:
در صورتی که از نوع کم نمک کشک استفاده شود، دارای فواید و مزایای زیادی است. برای خانم های باردار مفید است که به منظور حفظ سلامت جنین خود از کشک در حجم کم و میزان نمک کم استفاده کنند. به علاوه مصرف کشک به همراه بادمجان تا حد زیادی سبب دورماندن جنین از نقص های حین تولد می شود.
سوء تغذیه در زنان باردار را کاهش میدهد
زنان باردار برای طی کردن این دوران نیاز به مواد مغذی کافی دارند که باید به خوبی جذب دستگاه گوارش شود که تمامی مواد مغذی موجود در کشک به راحتی جذب شده و به دستگاه گوارش کمک میکند تا سایر مواد مغذی را هم به خوبی جذب کند.
کاهش و پیشگیری سوزش معده در دوران بارداری
یکی دیگر از فواید کشک برای مادر و جنین در دوران بارداری کاهش سوزش معده می باشد، زنان باردار در این دوران با مصرف غذاهایی که دارای ادویه هست دچار مشکل سوزش معده میشوند که کشک با خنثی کردن تاثیر ادویه ها کمک میکند تا از سوزش معده پیشگیری کنید.
تنظیم کردن دمای بدن در دوران بارداری
در دوران بارداری به علت بالا رفتن سوخت و ساز بدن دمای افزایش پیدا میکند و همین موجب میوشد تا رشد جنین کند شده و در کنار این مورد مادر دچار کم آبی میشود، کشک موجب میشود تا دمای بدن کاهش پیدا کرده به راحتی بتوان کنترل دمای بدن را در دست داشت و در نهایت موجب رشد مناسب جنین شد.
کنترل فشار خون در بارداری
یکی از خواص کشک که بسیار برای کسانی که در دوران بارداری قرار دارند میتواند حائز اهمیت باشد کنترل فشار خون است، کشک با داشتن پتاسیم و مواد معندی بسیار در ترکیب خود باعث انقباظ ماهیچه ها مخصوصا ماهیچه قلب شده و در نهایت کنترل ریتم بدن را در دست میگیرد و فشار خون را در سطح مناسبی کنترل میکند.
جایگزین مناسب برای شیر در دوران بارداری
برخی از خانم های باردار دچار مشکل عدم تحمل لاکتوز هستند و به راحتی نمیتوانند شیر صرف کنند پس بهترین جایگزین برای این افراد استفاده از کشک است چون لاکتوز موجود در شیر را به اسید لاکتیک تبدیل شده اند و گوارش را راحت تر میکند.
خواص کشک برای لاغری
کشک با دارابودن مقادیر فراوان پروتئین به افزایش سوخت و ساز بدن و کاهش احساس گرسنگی کمک می کند و از این طریق سبب کاهش وزن و تناسب اندام می شود. جالب است بدانید که کشک هیچگونه مواد قندی ندارد پس برای کسانی که دنبال یک رژیم غذایی برای لاغری هستند بسیار مناسب می باشد.
همچنین زمانی که شما از کشک قبل از هر وعده غذایی استفاده میکنید موجب کاهش اشتها شده و همچنین به علت داشتن مواد نیرو بخش موجب تامین انرژی شما در طول روز خواهد شد. در یک کلام باید گفت که پروتئین بالایی دارد و سوخت و ساز بدن را افزایش میدهد و همین موجب لاغری و تناسب اندام خواهد شد.
خواص کشک در بدنسازی
کشک در مقایسه با ماست و شیر دارای درصد بالاتری از کلسیم و پروتئین در حجم کمتری از خود است. بدین ترتیب مصرف کشک برای بدنسازی، پرورش اندام و افراد ورزشکار و کسانی فعالیت سنگینی اعم از ورزشی و کاری در طول روز دارند، مفید و سودمند است.
کشک معجون ضد پیری
یکی دیگر از خواص کشک که خیلی مورد توجه محققان قرار گرفته خاصیت ضد پیری اون هست، طبق بررسی های انجام شده کشک دارای مقادیر زیادی پیش ساز گلوتاتیون می باشد و به راحتی جذب دستگاه گوارش میشوند.
از خواص مهم گلوتاتیون میتوان به کنترل رادیکالهای آزاد اشاره کرد که موجب پیشگیری از سرطانها ،کند شدن روند پیری و افزایش طول عمر سلولها می شود. جالب است بدانید که محققان به بیماران سرطانی بعد از هر وعده غذایی دو الی سه قاشق کشک میدهیند.
آشنایی با انواع مختلف کشک:
هر چند که ماست همیشه به رنگ سفید است اما انواع مختلفی کشک در رنگ های گوناگون وجود دارد.
کشک خاکستری:
این نوع کشک که بسیار مغذی و مفید است، بومی خراسان جنوبی می باشد. برای تهیه کشک خاکستری، دوغ را در ظرف های چدنی می جوشانند تا خمیری شکل شود، سپس در آفتاب قرار می دهند تا خشک شود.
کشک زرد:
این نوع کشک که به صورت پودر زرد رنگی است، بومی خراسان می باشد. کشک زرد ماده اصلی بسیاری از غذا ها نظیر کاله جوش محسوب می شود. علاوه بر این به عنوان ادویه یا نمک هم در تهیه برخی غذاها کاربرد دارد.
لور:
این نوع کشک، کشکی تازه و بی نمک می باشد که چربی کمتری در مقایسه با خامه دارد. بنابراین مصرف آن برای افرادی که دچار چربی بالا هستند و یا پرهیز غذایی دارند، مناسب است.
خشکو:
این نوع کشک، همان کشک کوبیده و الک شده می باشد که به شکل گلوله هایی به اندازه توپ پینگ پنگ درست می شود و یا به صورت رشته ای تهیه و بسته بندی می شود .
سویا کشک:
امروزه می توان به شکل صنعتی با استفاده از سویا نوعی کشک بدست آورد که به نام سویا کشک یا کشک سویا شناخته می شود. این نوع کشک خواصی مانند سویا دارد و آنچنان از خواص کشک سنتی برخوردار نیست و بیشتر برای تقویت عصلانی و کمبود پروتئین کاربرد دارد.
عوارض جانبی کشک:
کشک هم مانند ایر موادخوراکی در صورتی که بیش از اندازه مصرف شود، عوارضی به همره دارد:
– یکی از عوارض و مضرات زیاده روی در مصرف کشک، سفت شدن روده است.
– از دیگر مضرات مصرف بیش از اندازه کشک بروز حساسیت پوستی است. کشک زیاد PH خون را کاهش می دهد و تاثیر منفی می گذارد.
– از آنجایی که کشک طبع سردی دارد، بهتر است بعد از آن یک غذای گرم میل کنید.